
Ms. Joanna M. Caley RE: 02 43 15 0032
Manager-Environmental Services Title V
ICI Paints North America
16651 Sprague Road
Strongsville,  Ohio 44136

Dear Joanna:

I am writing to you to try to respond to some of the issues that arose in our meeting on May 22,
1997.

Question #1: If a non-significant source is installed, after the Title V permit is granted, what is
required to be done?

I have attached Engineering Guide #63 and a slide from our seminar that discusses this 
issue.  Basically, if the source is non-insignificant source as defined by using the 

definition of insignificant activities in OAC 3745-77-01(U), then the change is not an "off 
permit" change and a Title V modification as described in item #3 of the engineering 
guide is required.  

Question #2: Would a permit be required  if one of the components of emission unit P013 was 
moved into the baghouse system that services P014?

Since emissions for P013 would go down, that would be an administrative change in "the 
activity description"  of the Title V permit and probably would be classified as an "off
permit change".  A letter indicating this information will suffice and the change may be
incorporated into the permit upon reopening at renewal.

On the other hand, if the factor on which the allowable for P014  is based , that is the 
process weight rate increases and therefore the  allowable for that emission unit

increases,  then the installation of the new mixer is  a modification and a permit to install is
required along with a Title V modification if the emission unit is non-insignificant.

If the move is made of the mixer from P013 and connected to the baghouse for P014,
and the allowable could not be met, then  a permit to install  would be required for the 
move and a new baghouse would probably follow.

Question #3: How will compliance with the 20% opacity limit in the Title V permit be 
demonstrated?

From another draft Title V permit comes the following Applicable Compliance Method:
"Compliance shall be determined by visible emission evaluations performed in 

accordance with OAC rule 3745-17-03 (B)(1) using the methods and procedures specified 
in USEPA Reference Method 9".  No onsite opacity reader will be required unless 
opacity is often and/or continuously out of compliance.  The frequency of opacity reading



will be established in the Title V permit.

Question #4: How will compliance with the 9.32 lb per hour limit be demonstrated?

According to Engineering Guide #65, which I have attached, monitoring required for an
emission unit with uncontolled particulate actual emissions >25tpy is parametric 

monitoring namely a manometer or something similar.  Note that ranges of proper control 
in inches of water or Hg must be established.

Further, some formula as we discussed incorporating a valid control efficiency for the 
dust collector must be established. 

For example: E= maximum solid charge rate to the mixer (in pounds per hour)X 2%  
X(1-CE). 

          E=particulate matter emissions rate (lbs/hr)

          CE=over all control efficiency of the control device (capture x removal 
efficiency.

An acceptable method of determining compliance will be established by the Title V permit and
stack testing may be required.

Finally, the permit to install applcation which you submitted was in process as we spoke and I
have now received it.

Please call with any concerns.

Sincerely

Nancy meli


